Ben je boos of voel je je boos?

Ben je verlegen of voel je je verlegen? Ben je onzeker of voel je je onzeker? En wat zeg je tegen je kind… ben je boos of voel je je boos? Er is een verschil, het ene wordt over-identificatie genoemd: ik ben boos. Dan lijkt het of je boos bent in plaats van gevoelens hebt van boosheid. Je identificeert je met dit gevoel van boosheid en hierdoor worden de gevoelens vergroot. Door te benoemen ik voel me …. is er de positieve aanname dat het een gevoel is dat tijdelijk is en weer over gaat. Het is nog niet één geheel met je lichaam. Er ontstaat sneller ruimte voor een ander gevoel. “Wat ik ervaar, is niet wie ik ben” kun je tegen jezelf zeggen. Ik ervaar verdriet, ik ervaar pijn. Zo ontstaat enige afstand, maar is er ook erkenning voor het gevoel. Waardoor het gevoel lichter wordt. Het is interessant om eens stil te staan bij hoe jij als ouder communiceert met je kind: ben je boos of voel je je boos?

De kaart op de foto komt uit de Bliss Kids kaartenset: kaarten voor zelfvertrouwen en een positieve mindset.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *